Konstverket Christ As The Man of Sorrows som tog i beslag av nazisterna har returnerats.

Ett konstverk som returnerades tidigare i år – årtionden efter att nazisterna beslagtog det från en judisk familj – har sålts på auktion och inbringat över £60 000 till Magen David Adom UK. Det handlar om konstverket Christ As The Man of Sorrows , en träskulptur som tros ha skulpterats runt 1480 av Heinrich Iselin, lades ut på auktion som en del av Sotherbys katalog “Old Master Sculpture and Works of Art”.

Harry Fuld Sr
Skulpturen hade varit en del av en konstsamling som tagits i beslag av nazisterna som hade som ägts av Harry Fuld Sr, en entreprenör som hade grundat ett av de största telekommunikationsföretagen i Europa, H. Fuld & CO-telefonen och Telegraphenwerke AG. Efter att han dog på en affärsresa till Schweiz 1932, ärvde hans son Harry Fuld Jr företaget och konstsamlingen. Nürnberglagarna som infördes 1935, beslagtogs företaget av staten, och alla judiska aktieägare och omkring 1 500 judiska anställda tvingade att lämna företaget. 1937 flydde Harry Fuld Jr till Schweiz i hopp om att få ut sin konstsamling senare. Men den greps av nazisterna och hölls fången av Kurt Gerstein, en SS-officer som hjälpte till att förse Zyklon B till föristelseläger. Gerstein tog livet av sig 1945 när han var arresterad.

Återfunnen i en tysk kyka
På 1950-talet hittade konstverket i kyrka i den västtyska staden Erkrath.Den återlämnades till Fulds gods tidigare i år efter en utdragen förhandling med kyrkan.Harry Fuld Jr dog 1963 och överlämnade hela sin egendom till sin hushållerska Gisela Martin.Hon överlämnade i sin tur hela konstsamlingen till Magen David Adom UK, den brittiska grenen av den israeliska välgörenhetsorganisationen för medicinska tjänster.

Flera konstverk som tagits i beslag har återlämnats till samlingen
2008 återlämnades en Matisse-målning, Le Mur Rose , som Harry Fuld Sr köpte 1914, av det franska kulturministeriet till Magen David Adom UK vid en ceremoni i Paris.2010 returnerade Israel Museum en Paul Klee-målning, Veil Dance , efter att den bevisats ha varit en del av Fulds egendom.Långt efter Harry Fuld Jr:s död fortsätter hans egendom att växa eftersom delar av konstsamling som tagits i beslag och konstsamlingen återställs till förmån för Magen David Adom UK och Israels folk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website