Gummilister är bättre än andra lister

Vad är egentligen en list. Jo en list är ett avlångt och smalt föremål som används för att dölja skarvar och byggnadsdelar och som dekoration. Det kan också användas för att täta olika skarvar mot fukt och damm eller liknande. Idag ska vi lista (fattade ni???!!) de vanligaste listerna. En listlista helt enkelt. Idag tar vi upp trälist, metallist och gummilist.

Trälist

Först ut har vi den vanligaste typen av list, trälisten. Den används främst inomhus utmed väggar, runt fönster och vid dörrar. Det är även vanligt med trälister vid dörrar och fönster utomhus. Det finns gott om modeller på trälister. Dessa inkluderar bland annat foderlisten som ofta är vitmålad, sockellisten som sitter vid socklar, skugglisten samt foglisten. Listerna är ofta gjorda i ek eller furu.

Metallister

Metallister används ofta vid olika skarvar. Det kan till exempel vara vid skarvar mellan kakel eller klinker. Då metall är slittåligt och tål vatten så passar de bättre i sådana miljöer.  Metallister är vanligtvis metallfärgade men det finns också lister som är guldfärgade, svartfärgade eller i brons. Metallisten fungerar som ett bra alternativ till den vanligare trälisten. Användningsområdet påminner lite om det för en gummilist.

Gummilister

Fördelen med gummi, jämfört med trä och metall, är att det är elastiskt men samtidigt oerhört starkt och dessutom hållbart. En gummilist har sällan ett estetiskt mål utan det handlar i de flesta fall om att täta skarvar eller liknande mot vätska, damm eller kall luft. Troligtvis finns det gummilister på fler ställen än du tror i ditt boende. Börja med att kolla vid fönster och dörrar, så får du se!

Då olika lister har olika användningsområden så är det svårt att utse ett material som är bäst, men om man bortser helt från den estetiska aspekten så är gummilist utan tvekan det bästa. Dess hållbarhet och lätthet att arbeta med gör den till ett av de bästa alternativen till att täta skarvar och hålla onödig kyla utanför. Se över vilka gummilister du kan installera i ditt boende!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website