Lastpallar underlättar alla typer av transport

Lastpallar är en viktig del i de flesta stora lagerutrymmen, vare sig det är varuhus eller industrier. Att flytta varorna på pallar med hjälp av en gaffeltruck är enklare och effektivare än att flytta var sak för sig. En annan fördel är att det hjälper dig maximera ditt lagringsutrymme. Pallkragar låter dig bygga på höjden och du kan själv bestämma vilken höjd du ska ha genom att ta bort eller sätta ditt pallkragar. Glöm bara inte bort att kolla upp hur mycket vikt pallen är gjord för. Övervikt kan skada pallen och i längden även dina varor.

Tack vare den effektivisering som blev när eur-pallen kom finns det nu en utspridd marknad i stora delar av Europa för lastpallar. Pallarna går runt i byteshandel i ett Pallöverföringssystem. Byteshandeln underlättar transporter mellan olika länder då du kan köpa pallar i Sverige och sedan sälja dem till ett lokalt licenserat företag i exportlandet.

Vissa företag hyr även ut pallar. Behöver du många pallar under en kortare tid så slipper du tänka på att sälja vidare de efteråt. Hyr du pallar ska de såklart återlämnas till samma företag och byteshandeln gäller då inte.

Det finns ett antal olika typer av lastpallar. Vilken du väljer beror på vilket ändamål de ska användas till.

Eur-pall

1200 x 800 mm
Även kallade A-pallar (jämför med B-pallar). Detta är den vanligaste pallen i Sverige och fungerar som bytespall. Den väger 25 kg och klarar av att lyfta upp till 1500kg. Har hålutrymme under för att kunna flyttas m.h.a. gaffeltruck.

B-pallar

1200 x 800 mm
B-pallar är egentligen eur-pallar, men de har av någon anledning blivit utdömda av en granskare. I och med detta kan de inte användas som bytespallar.

Engångspallar

1200 x 800 mm
Trots sitt namn är det i högsta grad återanvändbara. De klarar dock inte av lika mycket tyngd som andra pallar, mellan 250 och 500 kg. Pallen är utformad på samma sätt som eur-pallen men med klenare virke och väger ca 10 kg.

Halvpallar

600 x 800 mm
De har fått sitt namn eftersom att de är ungefär hälften så stora som eur-pallar. De väger endast 5 kg men kan bära upp till 500kg.

Specialpallar

Behöver du pallar av andra mått än ovanstående får du beställa specialanpassade pallar. De kan vanligtvis inte användas i byteshandel p.g.a. de udda måtten.

Pallkragar

Det finns att köpa till båda eur-pallen (B-pallen också) och halvpallen. Varje pallkrage är 200mm hög. Utmärkt för att få ut det mesta av pallarnas kapacitet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website